Pyszny, słodki, ale jaki jeszcze jest miód?
Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ulaDlaczego powinniśmy korzystać z tego, co daje nam matka natura? Odpowiedź jest banalnie prosta - w naturalnych składnikach tkwi największa moc i to właśnie one są najlepiej przyswajane przez nasz organizm. Najlepsze jest to, co najmniej przetworzone. Suplementy diety oraz leki, po które sięgamy to bardzo często sztuczne produkty.
Domowe syropy - przepis na zdrowieOwies zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków i propagatorów zdrowego odżywiania. Rośnie też produkcja różnego rodzaju przetworów owsianych: płatków, musli, ciastek - jest także mleko owsiane. Owies zaliczany jest do żywności funkcjonalnej - to znaczy takiej, która ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Oto jego zalety.
Owies - niezwykle cenny dla zdrowiaGroch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany był już 7 tys. lat p.n.e., na co wskazują odkryte przez archeologów pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Do Europy trafił z terenów Bliskiego Wschodu, tak jak inne rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja i bób.
Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białkaOlej rzepakowy, ze względu na swoje liczne właściwości, znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, czy kuchni. Od wieków używano go jako produktu jadalnego. Od niedawna znajduje zastosowanie także jako nośnik energii - biopaliwo.
Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotneW medycynie ludowej mleczko pszczele stosowane jest od pokoleń jako środek odżywczy i regenerujący organizm. Posiada ono cenne wartości odżywcze i zdrowotne. Wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób - często związanych z rozwojem cywilizacji, zanieczyszczeniem środowiska, czy złym odżywianiem.
Mleczko pszczele - nie tylko dla królowejW konkursie mógł wziąć udział każdy rolnik indywidualny kultywujący zgłaszaną praktykę kulinarną przez okres min. 3 lat i wszystkie zarejestrowane koła gospodyń wiejskich z całej Polski.
„Polska Wieś Smakuje” - konkurs dla rolniczek, rolników i KGW rozstrzygniętyZróżnicowane położenie i warunki przyrodnicze odegrały ważną rolę w kształtowaniu codziennej diety i preferencji kulinarnych mieszkańców powiatu.
Podróż kulinarna po regionie starachowickimSoczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znana była na Bliskim Wschodzie już 7,5 tys. lat p.n.e. Około 3 tys. lat przed naszą erą trafiła do Europy. Najczęściej uprawia się ją w Hiszpanii, Francji i Niemczech.
Soczewica cennym źródłem białkaApiterapia to metoda lecznicza zaliczana m. in. do medycyny niekonwencjonalnej, ziołolecznictwa i szerzej do naturopatii, wykorzystująca miód, pierzgę, kit pszczeli, mleczko pszczele, a nawet jad.
Do ula po zdrowie